Startside ] Op ]

Pixelforhold !

Pixelforhold, er det noget jeg skal forholde mig til? Nej entenlig ikke, med mindre du tager Astronomiske billeder! Her betyder pixelforholdet meget, da det er med til at afgøre hvor mange detajler der kommer med på dit billede. Det betyder også noget for hvor lang tid du er nødt til at exponere, dine billeder. Og under hvilke forhold du skal bruge dem - da en lille pixelforhold nemt giver uskarpe billeder, når seeing er dårlig - et stort pixelforhold er mere tilgiveligt - et lille pixelforhold er rigtigt godt til planeter, men knap så god til store udstrakte ting såsom OrionTågen - et stort pixelforhold giver lyspletter som planeter, men en fin galaxe.

Advarsel - Der er en smule matematik på denne side.

Så hvordan skal man så forholde sig til det?
Ud fra hvad man vil tage billeder af, og ud fra hvad man har.

Hvordan finder jeg ud af hvilket pixelforhold mit udstyr har?
Først skal du finde ud af to ting: Hvor store er hver pixel på dit kamera, og hvor mange mm lang er fokallængde på dit teleskop.
Tager vi en Orion StarShoot og et 8" f/5 Newton som udgangspunkt, finder vi disse tal:
Orion StarShoot pixelstørrelse: 6,50 x 6,25 um (MicroMillimeter).
8" f/5: 1000mm
Nu har en Orion StarShoot ikke helt firkantet pixels, og vi kan derfor tage de to tal og lægge sammen: 6,50 + 6,25 = 12,75. Det skal så divideres med to, da vi søger gemmensnitet for hver pixel: 12,75 / 2 = 6,375.

Her er så det regnestykke vi skal lave:
(206 x pixel) / fokallængde.

(206 x 6,375) / 1000 = 1,31 afrundet.

Vi kan deraf udlede, at hver pixel ser 1,31 et eller andet! Disse et eller andet, er bue sekunder på himlen - udtrykt ved 1,31".

Vil vi så tage billeder af Orion og lign, så vil jeg mene at det er passende i DK.
Hvorfor lige i DK? Joe, her er seeing gerne mellem 2" og 4". Så derfor vil en stjerne under perfekte vind og guide forhold, blive ca 3" stor. Det mindste en stjerne derfor vil blive på vores testsystem her, er derfor 2 pixel. Men da vind og guide sjældent er perfekte, vil normalen være 3 pixel. Fint til at vise detajler af tåger, galaxer og lign, uden at det hele ser sløret ud! Bruger vi et system hvor hver pixel "ser" 0,7", og seeing er gemmensnitlig 3" kommer vi frem til at det mindste en stjerne vil fylde så vil være:4 pixels. Det skulle kunne flere detaljer ! MEN - Da seeingen er det styrende element her, bliver de extra detajler vi ville kunne opfange bare tværet ud. Optager vi Saturn, ville vi grundet de korte exponeringer der bruges. Kunne stoppe det meste af effekten af seeing, og derved få detajler der er mindre en seeing. Vi kan så bruge opløsninger på 0,0xx" og fange detaljer der ikke er tværet ud.

Man kunne jo også sige at hvis seeing er 3", så kan det ikke betale sig at optage med en opløsning der er mindre. Men her gælder igen det med at intet er perfekt! Så vi har noget vind og guide kører heller ikke med nul fejl, og vi ender med at få stjerner der ikke fylder 1pixel med stadig 2! Så der mister vi detajler. En god hovedregel vil være at man bruger et pixelforhold der passer til seeingen, men da de færreste ikke har flere teleskoper ej heller mange kameraer. Vil det derfor være en god ide at prøve at stræbe efter noget vil passer til danske forhold, og det man vil bruge det til fra starten af. Jeg vil mene at har man et pixelforhold på mellem 1" og 2", så vil det passe til det meste af hvad vi kan forvente at komme ud for i Danmark. Men igen det kommer jo helt an på hvad man skal bruge det til, og her må jeg sige at da jeg selv er til DSO (Deep Sky object, eller galaxer og tåger om man vil) så er det der min erfaring ligger.

Skal vi kikke lidt på hvad det betyder?

Frem med nogle billeder, og lad os se - Her bruger jeg M101 da den er stor, tit står meget højt og derfor kan tages uden at skulle igemmen 1.000vis km af astmofære. Også har jeg tilfældigt fået lavet nogle af den med forskellige pixelforhold: Kik venligst bort fra selve behandlingen af billederne da nogle af dem ikke er særligt gode, men her tjener de det formål at vise hvad pixelforhold betyder!

Pixelforholdet her er 4,45" og der vises et stort FOV (felt) men ikke særlig mange detajler, der kan dog skimtes nogle af de starburst områder (de blå kunder) som den er så kendt for.

Her er vi så på 1,19" og der kommer mange flere detaljer med, man kan nu ane formen af starburst områderne - Og det endda på det lille billede.