Stakke billeder:

Stakke metoder:

Der findes jo en del forskellige medtoder hvor med du kan stakke dine billeder, i MaxIm DL har du valget mellem:
Sum, Average, Median, Sigma Clip og SD Mask.

SUM:
Lægger værdien af hver pixel sammen. Er en god metode til at få fremhævet de svage detajler og giver det bedste signal/støj forhold. Sattelit spor og lign fra alle billeder kan ses, men undertrykker baggrundsstøj bedst (det som også kaldes Gaussian støj).

AVERAGE:
Lægger værdien af hver pixel sammen og dividere med antalet af billeder. Har endnu ikke fundet ud af hvad den er specialt god til.

MEDIAN:
Tager middel værdien af en pixel af alle billederne. En god metode til at slippe af med evt hotpixels eller satteliter. Her kan også vælges Normalize, som vil fjerne forskelle i skalaen mellem hvert billede - God at have på.

SIGMA CLIP:
Tager middel værdien af hver pixel, samt standard afvigelsen men kan sættes til af overse helt sorte pixels (dem med værdien 0). Det er vigtigt at have denne funktion til, da man ellers nemt ender op med et meget mørkt billede.
Sigma Clip, afviser de pixels der afviger mest fra middelværdien - Så længe de afviger mere end med sigma faktoren og indsætter så en ny beregnet værdi uden det afviste. En rigtigt god metode til at fjerne sattliter, fly og hotpixels.

SD-MASK:
Gør meget ala Sigma Clip, da den faktisk er bygget på samme algorithme dog har denne et extra fif. Tager middelværdien af hver pixel, samt standard afvigelsen. Man taster så et tal ind som udløser, dette tal ganges med standard afvigelsen over flere pixels, hvor hver pixel hvor standard afvigelsen er større end udløseren indsætte en middelværdi af de omgivende pixels ellers indsætte middelværdien af alle pixels.

Hvad skal man så sætte på?
Hvis du har mere end 3 subframes, så vælg gerne Bicubic Resample da denne giver et lidt skarper slut billede. Dog kan det nogle gange være en fordel at fravælge Bicubic, så den nøjes med at beregne sammelægningen som bilinær.
Sæt meget gerne FITS format til IEEE Float, da du så er sikker på ikke at gøre noget helt hvidt. Derved kaster du aldrig noget væk på forhånd.

SUM:
Der kan ikke stilles på særligt meget her, den lægger bare det hele sammen. Bilinær vil være godt hvis hver subframe er lavet af meget korte exponeringer.

AVERAGE:
Igen kan du ikke vælge særligt meget, her vil Bicubic nogle gange være bedre for de korte exponeringer.

MEDIAN:
Her kan du vælge Normalize, som især er god at bruge hvis dine billeder ikke har samme vinkel eller kommer fra flere teleskoper. Gør de ikke det, så skader du ikke dit billede. Det eneste der så sker er at det tager et par microsekunder mere at beregne.

SIGMA CLIP:
Her kan du stille på Sigma faktor, som nok er den vigtigste. Hvilken type normalization du vil have, der findes to som jeg kommer ind på om lidt. Samt hvor stort et område den skal lave normalitionen over, som jeg også beskriver omlidt.
Så kan du vælge at se bort fra pixels over XX ADU, samt at se bort fra sorte pixels. Hav altid kryds i den sorte, men prøv at se forskellen mellem at have den på og ikke at have. Jeg ha aldrig kunnet forstå hvorfor man kan vælge at se bort fra pixels over XX ADU, med mindre man bare vil udjævne baggrunden! Lidt voldsomt at lave mindst tre billeder for at kun bruge data i dem til at udjævne baggrund....
Sigma faktor - jo højre nummer jo flere pixels vil den beholde, og jo mindre jo flere vil afvises. Som udgangspunkt bruger jeg selv 4, Doug som laver MaxIm anbefaler 3. Det hele kommer jo an på hvor meget man vil afvise, et meget klart sattelit spor kan tit fjerne ved 4,5 hvis man har en 10 billeder.
 


SD-MASK:
Som ved Sigma Clip, kan du stille på en bunke igen. Faktisk de helt samme ting, og de gør det samme - næsten da selv algorithmerne er forskellige.
Igen vælg at se bort fra sorte pixels, men prøv endelig at slå det fra. Du kan også her vælge at se bort fra pixels på over XX ADU, hvis du bare skal udjævne baggrunden. I Sigma faktor anbefaler Doug at man som udgangs punkt bruger 0,5 mens jeg mener at det måske er lidt hårdt, og tit selv bruger 0,7. Det kommer dog helt an på hvor meget støj dit kamera har, da jeg meget ofte må ned på 0,2 når jeg bruger mit OrionStarShoot ukølet.
Du kan også stille hvor mange gange den skal køre beregningen, ved hver beregning bliver subframen udlignet som følge af Normalizationen du har valgt. Og den beregner standard afvigelsen, hvis den så stadig afviger mere end sat indsætter den middelværdien af de omkring liggende pixels ellers indsættes middelværdien af den pixel.
Hele formålet er at komme støj til livs, og beholde så meget data som muligt.
 


Normalization:
Hvad er det? Det er en metode hvor den udligner intensiteten på hvert billede til det samme før de bliver stakket.
Man skal sætte hvor stor en procentdel af hele ens billede man vil bruge, til at beregne intensiteten udfra. Den procentdel går fra midten og ud, og behøver ikke være stor med mindre der ikke er noget videre baggrund i midten af billedet. som udgangspunkt er standarden på 50% fint.
Metoder der kan vælges:
Linear, som tager kombimationen af forandringer af baggrunden og skaleringen af hvert billede. Dette giver en ens overalt intensitet, og er nok den bedste metode.
Delta-Level, som kun tager baggrunden. Derfor kan selve objektet godt svinge meget fra subframe til subframe, hvilket kan gøre at data bliver afvist.

Hvad bliver så hvad?

Nogle eksempler på hvad det hele betyder, alle subframes er 10min taget fra byen af M82. Der er ikke brugt darks, bias eller flats.

Her en enkelt subframe bare hivet lidt i histogrammet så det er til at se det er M82:

Og her et 200% crop af samme ubehandelet billede:

De helt små prikker er hotpixels, og vi ser en masse støj i baggrunden.

Der er brugt 4 stk ubehandlet 10min subframes på alle eksempler her under -

Sum IEEE format, man ser at alle hotpixels er med men at støjen er reduseret..

Sum 16bit format - med DDP for at vise om man brænder midten ud:

Average IEEE format, her er hotpixels en smule mindre tdelige men de er der stadig skal op på mere end tyve frames for at slippe bedre af med dem:

Average 16 bit format - med DDP for at vise om man brænder midten ud:

Median IEEE format, nu er alle hotpixels væk og støjen er også reduseret men ikke lige så udtalt som ved sum:

Median 16bit format - med DDP for at vise om man brænder midten ud:

Sigma Clip IEEE format, her er alle hotpixels væk og støjen er mindre end ved sum, dog er detajlerne ikke lige så tydelige:

Sigma 16bit - med DDP for at vise om man brænder midten ud:

SD-Mask IEEE format, her er alle hotpixels væk støjen er fjernet lige så meget som ved sum, og alle detajler er stadig med:

SD-Mask 16bit - med DDP for at vise om man brænder midten ud: